רותם ארבסט מטפלת רגשית
ימי הזכרון ומודל האבל-כיצד נוגע לכולנו
תקופת הסגר השלישי טלטלה רבים מאיתנו. המנעד הרגשי נע בין יאוש לתקווה וחזר חלילה. נאלצנו להתמודד ולהסתגל למצב חדש שהוביל למצבים רגשיים מאתגרים ומתמשכים ולא שלנו בלבד וכך, עם תום ימי הסגרים והחזרה לשגרה רבים מאיתנו פגשו את עצמם במצבים מורכבים ומתישים מבחינה נפשית המקבילים בעיני ל"מודל האבל". מצב חדש המצריך מרובנו כלים לטעינה נפשית במטרה להפנמה, התחזקות והסתגלות מחודשת.
ימי הזכרון בלבד הן ברמה האנרגטית והן הרגשית מעוררים את כולנו לשאלות רבות בנושאי פרידה ומוות ועם סיום התקופה האחרונה נכון לדון בנושאים אלו.
מותר ורצוי לשהות בקושי.
עיבוד חוויות מאתגרות בחיינו הכרח בתהליך ההתפתחות שלנו. רבות בעברנו ניסינו להדחיק את התחושות המאתגרות והמכבידות ושאפנו כל העת להרגיש תחושות מלאות ושמחה. מצב האופייני למנגנוני ההשרדות וההגנה במטרה שנוכל לשאת את המצב הקיים והמתמשך ולהמשיך לתפקד אך החיים מלמדים אותנו כי מצבים אלו מתמשכים ומעגליים ותחושות מורכבות תפקידם ללמד אותנו ולפתח את דרך החשיבה וההתמודדות שלנו ובלעדיהם לא נוכל לשאת תחושות סיפוק ומשמעות לאורך זמן.
מהו מודל האבל וכיצד נוכל להועיל בדרכנו באמצעותו?
את מודל האבל פיתחה אליזבת קובלר רוס- פסיכיאטרית אמריקאית ממוצא שוויצרי, Kubler Ross Model מודל האבל מונה חמישה שלבים כפי שאציג בהמשך.
ב - 1969 פרסמה קובלר את "מודל חמשת השלבים להתמודדות עם מצבי אבל ואובדן". בנערותה גדלה קובלר באירופה בתקופת מלחמת העולם השניה מה שהשפיע רבות על זהותה ועיצבו את דרכה המקצועית לימים.
קובלר במסגרת עבודתה ליוותה חולים סופניים ובני משפחתם בימיהם האחרונים ומצאה כי ישנם שלבים בתהליכי האבלות. אין שלבים אלו מחוייבים במציאות לפגוש כל אדם השוהה בתקופת האבל ואין מחוייב בפועל הסדר כפי שיוצג, אך תקף למרבית מהמתמודדים.
תקופת האבל רלוונטית גם לאנשים החויים אבדן עקב פיטורין, פרידה ושינוי מהותי שהתקיים בחייהם.
להלן מודל חמשת השלבים:
1. שלב ההכרחשה והבידוד - "לי זה לא קרה" , "אין מצב שזה קרה לי", "כנראה מדובר בטעות"
2. כעס - כעס עצמי או על אדם אחר הנוגע ישירות או בעקיפין לאירוע המדובר. הכעס מאפשר עיכול זמני והקלה בתחושות באופן זמני.
3. מיקוח- "תן לי עוד קצת ואצליח לצאת מהמצב", חיזוק באמונה, תקופת משא ומתן עצמי או קולקטיבי.
4. דכאון/דכדוך/עצבות גדולה
5. קבלה/הפנמה
עם פרוץ "עידן הקורונה" ניכר כי ישנה עליה בפניה של לקוחות לתהליך טיפולי בעקבות פחדים, סטרס וחרדות.
חשבתי מדוע דווקא עכשיו? והתשובה לכך לתפיסתי "עידן הקורונה" נגע בכולנו בפחדים מהותיים, ראשוניים ועמוקים, פחד מאבדן, פחד מפרידה, פחד ממוות, פחד מנטישה, פחד כלכלי ועוד. פחדים אלו ואחרים ניתן לקשר לחווית הנטישה. מנגנון השרדותי טבעי. האם סיום תקופת הסגרים ומפגש עם ימי הזכרון עלולים להשפיע עלינו באופן משמעותי יותר משנים קודמות?
כן! תקופת הסגרים אילצה אותנו להתמודד עם מצבי אי וודאויות מתמשכים וימי הזכרון הנוגעים לכולנו ומעצבים אותנו כישראלים החיים במדינת ישראל והגלות, מכבידים פי כמה מאחר וטרם התאוששנו מתקופה בה כל בית בישראל ובעולם "הושבת" בעל כורחו מה שהוביל את כולנו להתמודד עם מצבי פחד וטראומות ישנות ועורר פצעים ישנים אשר טרם "הגלידו". מצבים אלו עלולים לגרום לחלקנו להיות רגישים יותר, להגיב באופן שאינו אופייני ולצאת מתחושת שליטה. חלקנו עלולים להרגיש תחושת הצפה רגשית (הרגשות מעורבבים ומערפלים את תחושת המיקוד שלנו) ודכדוך מתמשך. תקופת ימי הזכרון מעוררים אצל חלקנו תחושות מודעות ולא מודעות לצד אבדנים רבים ועצבות גדולה וכאן ניתן להרחיב בעניין "העברה בין דורית" אך אשתדל לעשות זאת במיילים הבאים, מה שמוסיף לתחושת ההצפה הרגשית המתמשכת.
כיצד אמליץ לנהוג בימים אלו בכדי להמנע מהצפות רגשיות משמעותיות?
כל אדם נכון שיבחן את מודל האבל והאם נוגע אליו. במידה ומרגיש/ה נפלא ודבר לא נוגע יתכן והינך בשלב "קבלה/הפנמה" או שמא לא חווית כלל בתקופה זו תחושת אבל/אבדן.
עם עיבוד השלב הנוכחי אמליץ לקחת כלי כתיבה ומחברת ולכתוב את התחושות על הדף. לאפשר מקום לרגשות ולתחושות ולקחת כמה נשימות באמצעות המדיטציה שצירפתי בתחתית הדף לניקוי חוויות רגשיות מכבידות ומורכבות.
אאחל לכולנו מעבר מאפשר ובר משמעות והתפתחות לקראת יום העצמאות הקרוב ושנרבה חגיגות והישגים משמעותיים כמדינה מאוחדת ומגובשת.
יום עצמאות שמח לכולנו.
קישור למדיטציה לניקוי והטהרות:
https://youtu.be/yTMHRQolOWw
וכמו שאני משתדלת לחתום בכל סיום מייל אליכם מקווה שהועלתי במקצת בהבנה שלך את עצמך או לפחות תזכרתי שהכל ניתן לשינוי ועיבוד בדרך המחשבה והכתיבה,
היו טובים אנשים, זמן מבורך לשינוי. ותודה שקראת. זמינה במייל חוזר לכל הבהרה, פניה או שאלה
הכותבת: רותם ארבסט-מטפלת ומלווה רגשית התנהגותית לילדים ולמבוגרים להתמודדות בשעת משבר, חרדות ומחשבות טורדניות.
בימים אלו ניתן לבצע מפגשים באמצעות הטלפון/זום
לפרטים נוספים דרך האתר
אם גם את/ה החלטת השנה לשבור תבניות מחשבה ישנות שאינן מועילות, הינך מוזמנן ליצור קשר להתנסות ולחוות.
לבדיקת התאמה לתהליך מוזמן/ת לשלוח הודעה דרך האתר
#טיפולמרחוק #זום #טיפול #יתרונות #אימוןרגשי